Barnestemmer i barnelitteraturen

I en sak for Norsk barnebokinstitutt undersøker jeg paradokset i at voksne skriver og utgir barnelitteratur, og posisjoner seg selv som smaksdommere i kritikk av bøker og historier for barn, samtidig som barnelitteraturen skal være barnas egen litteratur. Hvordan kan barn påvirke litteraturen som utgis med dem som målgruppe? Og hvordan kan vi som voksne legge til rette for at barnestemmene i barnelitteraturen blir «autentiske»?

Les mer

Lyst til å lese

Under IRSCL-konferansen (internasjonal forskningskonferanse på barne- og ungdomslitteratur) som gikk av stabelen i Chile i slutten av oktober i år, diskuterte et panel med norske forskere hva det vil si å være en aktiv, deltakende leser, i ulike lesekontekster (Children as participant readers in formal and informal educational contexts, 26/10-2021). Det å være en deltakende leser, er en aktiv vei inn i lesegleden for mange unge.

Les mer

Skeivhet og representasjon

I forbindelse med skeivt kulturår undersøkte jeg skeivhet og representasjon i norske barne- og ungdomsbøker, i en sak for Norsk barnebokinstitutt. I fem forskjellige utgivelser, hovedsakelig fra 2021, behandles skeivhet og skeiv tematikk i historier som engasjerer unge lesere. Jeg snakket med forfatterne og illustratørene om hvordan de jobber.

Les mer

Hvor mangfoldig er den flerkulturelle, norske barnelitteraturen?

Det skrives mye om mangfold, men hvor mangfoldig er litteraturen som skrives? I denne teksten tar jeg en nærmere titt på noen av de kortere skrivekursene som tilbys, og se på hvilken måte de bidrar til en mer mangfoldig barnelitteratur.

Les mer

Hva er poesi for barn?

Hva er egentlig poesi for barn? Og hva har skjedd siden André Bjerke ga ut Så rart i 1956? Jeg spør en forfatter, en kritiker og en litteraturviter i en sak for periskop.no

Les mer

Omslagets magi

Ida Therese Klungland har skrevet masteroppgave i litteraturformidling ved Universitetet i Oslo våren 2018. 

Hva gjør en barnebok til en barnebok? Alle kan se forskjell på en barnebok og en voksenbok, men hva i materialiteten er det som signaliserer at en bok er for barn? Og når barnebøker utgis med egne forsider for voksne, er de fremdeles barnebøker?

Les mer

%d bloggers like this: